Warm stoken op hout

Een knapperend houtvuur in uw woning. Het maakt direct een deel van de sfeer. De SVG-detaillist adviseert u graag bij de keuze van een houtgestookte haard of kachel.

Open haard of houtkachel

Een open haard geeft veel sfeer. Maar bedenk wel: het rendement is slechts 15 à 20 procent. Met een afsluitbaar toestel stookt u uw kamer makkelijker warm. Een moderne houtkachel heeft zelfs een rendement van meer dan 80 procent.

Capaciteit

Om teleurstelling te voorkomen, moet u de capaciteit van uw kachel afstemmen op uw woonkamer. Heeft de open haard of kachel te weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft de open haard of kachel te veel capaciteit, dan moet die op halve kracht werken. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en daarmee minder goed voor het milieu.

De richtlijn is dat u met 1kW (nominaal vermogen) circa 10 m3 woninginhoud kunt verwarmen. Gebruikt u de haard of kachel alleen om bij te verwarmen, dan hebt u genoeg aan minder capaciteit.

Allesbrander een mythe

Houtgestookte kachels en haarden zijn géén allesbranders. Hoewel de volksmond anders wil doen geloven, bestaat de allesbrander niet. Het is slecht voor uw gezondheid en voor het milieu om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Daarbij zouden kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid!
de beste systemen en de zuinigste kachels bij comfort parket en haarden oss barbas dru spartherm wanders helex faber