Warm stoken op hout

Een knapperend houtvuur in uw woning. Het maakt direct een deel van de sfeer. De SVG-detaillist adviseert u graag bij de keuze van een houtgestookte haard of kachel.

Open haard of houtkachel

Een open haard geeft veel sfeer. Maar bedenk wel: het rendement is slechts 15 à 20 procent. Met een afsluitbaar toestel stookt u uw kamer makkelijker warm. Een moderne houtkachel heeft minimaal een rendement van 75 procent vaak meer.

Wat is EcoDesign 2022?

EcoDesign 2022 | Nieuwe wetgeving voor houtkachels

Nieuwe regelgeving voor houtkachels: EcoDesign 2022. Het is algemeen bekend dat het stoken van hout voor overlast zorgt. De Europese unie heeft hiervoor een wetgeving opgesteld, EcoDesign 2022. Deze regelgeving houtkachels 2022 zorgt ervoor dat er alleen nog maar verantwoorde houtkachels op de markt komen.

Capaciteit

Om teleurstelling te voorkomen, moet u de capaciteit van uw kachel afstemmen op uw woonkamer. Heeft de open haard of kachel te weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft de open haard of kachel te veel capaciteit, dan moet die op halve kracht werken. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en daarmee minder goed voor het milieu.

De richtlijn is dat u met 1kW (nominaal vermogen) circa 10 m3 woninginhoud kunt verwarmen. Gebruikt u de haard of kachel alleen om bij te verwarmen, dan hebt u genoeg aan minder capaciteit.

Allesbrander een mythe

Houtgestookte kachels en haarden zijn géén allesbranders. Hoewel de volksmond anders wil doen geloven, bestaat de allesbrander niet. Het is slecht voor uw gezondheid en voor het milieu om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Daarbij zouden kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid!

Fijnstof uitstoot bij houtkachels

Een veel gestelde vraag is: “Mag ik nog wel hout stoken, want ik hoor in de media dat het verboden wordt en ik hoor van alles over de uitstoot van fijnstof.”
Maakt u zich geen zorgen over een mogelijk verbod op hout stook. De overheid heeft de branche laten weten, dat dit er nooit zal komen.

De fabrikanten zijn al geruime tijd voorbereid op de toekomst. Alle gesloten houthaarden en houtkachels die de laatste jaren op de markt zijn gekomen, voldoen aan de strenge Europese norm qua fijnstof uitstoot die sinds 2022 wordt verplicht.

U bent zeer milieubewust bezig als u zich houdt aan de volgende regels:

  • Gebruik een houtkachel die voldoet aan de Eco Design norm en laat hem door een erkend vakman/bedrijf installeren.
  • Stook de voorgeschreven brandstof.  Gebruik dus geen afvalhout, geverfd hout, hout met lijmsoorten of nat hout.
  • En ontsteek uw kachel ten slotte met de “Zwitserse methode”.

Als u op deze wijze gebruik maakt van uw houthaard, zal er minimale rookontwikkeling en fijnstof ontstaan.